سارقان با شکستن شیشه پنجره ها وارد خانه ها می شوند. استفاده از حسگرها و سنسورهای تشخیص شکست شیشه که با سیستمهای هشدار یکپارچه شده اند می تواند راه خوبی برای حفاظت از حریم منازل و ساختمانها باشد. در این مقاله آموزشی دوربین مداربسته می خواهیم درمورد نحوه انتخاب سنسورهای شکست شیشه بیشتر توضیح دهیم و سرفصلهای زیر را شرح دهیم :
- تفاوت تشخیص ضربه یا تشخیص شدت صوت – 4 نوع شیشه مختلف
- مشخصات و حساسیت سنسورها – ضخامت، ابعاد و نوع
- نوع شیشه ها – مسطح، نشکن یا ضد ضربه، لمینت،شیشه تنیده
- سنسورهای تشخیص ضربه
- کارکرد سنسورهای حساس به ضربه
- کارکرد سنسورهای صوتی
- 6 عامل موثر بر کارکرد سنسورهای صوتی تشخیص شکست شیشه
تفاوتهای سنسور حساس به ضربه و سنسورهای حساس به صوت
دو نوع اصلی سنسورهای تشخیص شکست شیشه، سنسورهای ضربه سنج و صوت سنج هستند. تفاوتهای اصلی این دو دسته عبارتند از :
- نوع نصب : سنسورهای تشخیص ضربه بر روی شیشه نصب می شوند در حالی که سنسورهای صوتی بر روی سطح مقابل شیشه نصب می شوند.
- نوع سنجش: اندازه گیری ضربه توسط فشار فیزیکی روی شیشه انجام می شود اما اندازه گیری صوتی بر اساس صدای شکستن شیشه سنجیده خواهد شد.
- هزینه کلی نصب : خرید سنسورهای تشخیص ضربه بسیار گران تمام می شود زیرا باید بر روی هر شیشه ای یک سنسور جداگانه نصب شود در حالی که سنسور صوتی براحتی می تواند چند شیشه یا سطح را پوشش دهد.
- دقت : سنسورهای تشخیص ضربه بسیار دقیقترند و اعلام هشدارهای خطا در سنسورهای صوتی خیلی بیشتر خواهد بود خصوصا اگر در محیطهایی شلوغ و پر سر و صدا نصب شده باشند.
در تصویر بالا سنسور سنجش ضربه و در پایین سنسور تشخیص صوت در شکست شیشه را مشاهده می نمایید:
مشخصات و قابلیت سنسورها : ضخامت شیشه، ابعاد و نوع شیشه
سنسورهای تشخیص شکست شیشه معمولا با ترکیبی از این سه عامل دسته بندی می شوند :
- ضخامت : ضخامت شیشه چقدر باید باشد؟!
- ابعاد : ابعاد شیشه (طول و عرض) چقدر است؟!
- نوع : چه نوع از شیشه نیاز به سنسور دارد؟!
چهار نوع شیشه بطور کلی وجود خواهد داشت:
- شیشه های مسطح یا فلوت ساده که بیشترین نوع مورد استفاده در پنجره ها است و در ساختمانها و محیطهای کاری بیشتر مشاهده می شود. زمانی که این شیشه ها می شکنند، به ابعاد بزرگی تقسیم می شوند که لبه های تیزی دارند و صدای بسیار بلندی هم در زمان شکستن تولید می کنند. شکستن آنها تقریبا همراه با لرزش کم یا حتی بدون لرزش خواهد بود و علت این موضوع به انعطاف ناپذیری این نوع بر می گردد.
- شیشه های ضد ضربه(نشکن) یا شیشه های کریستال حرارت دیده که بعنوان شیشه های امنیی و محافظتی شناخته می شوند و در دربهای بزرگ شیشه ای، پنجره های بزرگ ساختمانی و محیطهایی از این دست استفاده می شود که گاهی ممکن است شخصی بدون دقت در هنگام راه رفتن با آنها برخورد نماید. در زمان شکستن بجای تولید قطعات بزرگ برنده شیشه، به قطعه های بسیار ریزتری تبدیل می شود که کمتر ممکن است به شخص آسیب جدی وارد کند. شیشه های مقاوم از این دست صدای شکست بسیار سریعتری داشته و ضربه بسیار کمتری خواهند داشت که علتش به نوع شیشه بر می گردد.
- شیشه در هم تنیده یا سیم کش شده که از بافتهای در هم تنیده سیمی تشکیل شده اند تا مقابل ضربه و حرارت بالا مقاومت بالایی داشته باشند. این شیشه ها معمولا در دربهای حریق و بعضی محیطهای صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد. این ویژگیها باعث قویتر و محکم تر شدن شیشه خواهد شد و تشخیص شکست شیشه هم همانند دیگر شیشه هاست.
- شیشه لمینت دارای دو لایه شیشه است که در بینشان لایه ای از پلاستیک بصورت ساندویچی قرار گرفته است. پلاستیک میانی بکار رفته بیشتر ضربه وارده به شیشه را جذب می کند. همانطور که در مورد شیشه در هم تنیده گفته شد با این ساختار شیشه محکمتر می شود اما تشخیص شکست شیشه همانند دیگر شیشه هاست.
برای مثال در تصویر زیر می بینید که چطور شرکتهای سازنده سنسور میزان ضخامت و نوع شیشه را مشخص می کنند:
در مقابل در مثال زیر می بینید که شرکت سازنده سنسور شکست شیشه نوع و حداکثر سایز شیشه را تعیین می کند:
برگه مشخصات سنسورهای شکست شیشه باید برای هر مدل بخوبی مطالعه شود تا بتوان برای استفاده از آنها و انتخاب شیشه برنامه ریزی کرد.
در قسمت بعدی بخوبی با هر کدام از سنسورها آشنا شده و از معایب و مزایای استفاده از آنها مطلع خواهید شد. از اینکه با سی سی تی وی آنلاین همراهید خوشحالیم.