تمام رنگی یا تک رنگ (Monochrome)
در تجربه عملی بدون افزایش یا کاهش افکت Saturation یا اشباع رنگ، رنگها حداقل ترین تاثیر ممکن را روی پهنای باند دوربین مداربسته داشتند. در مثال زیر،با تغییر تنظیمات پیش فرض رنگ به حالت تصاویر تک رنگ، پهنای باند تقریبا 20 کیلوبیت بر ثانیه کاهش پیدا کرد که یعنی 8% کاهش داشته است.
اما با اشباع یا Oversaturation با افزایش شدید پهنای باند روبرو شدیم. در این مثال تغییر تنظیمات رنگ از حالت پیش فرض به بیشترین میزان ممکن همراه با تاثیراتی مثل قرمز شدگی تصاویر (صندلی در تصویر)، باعث افزایش 200 درصدی مصرف پهنای باند شد.
تفاوتها در دوربینهای مدار بسته مختلف هر شرکت سازنده
با توجه به ویژگیهای هر محصولی در خط تولید دوربین مدار بسته، تفاوتهایی در میزان نرخ انتقال بیتها یا Bitrate رخ می دهد که خیلی هم ربطی به رزولوشن و سرعت فریم ضبط تصاویر ندارد. خیلی موارد دو مدل دوربین مداربسته متفاوت از یک برند با دو سری متفاوت با مشخصات تقریبا یکسان بازهم میزان مصرف پهنای باند متفاوت می شود. این تمایز می تواند بخاطر تفاوتها در سنسور تصویر برداری یا پردازشگر بکار رفته در آن دوربینهای مداربسته در مدلهای مختلف، یا استفاده از تنظیمات پیش فرض مختلف در هر مدل، کارایی بالاتر یا ضعیفتر در نور کم یا هر یک از عوامل دیگری از این دست باشد.
برای مثال در تصویر زیر می بینید که دو دوربین مداربسته که یکی Axis Q1604 و دیگری Axis M3004 هستند با رزولوشن 720P با سرعت 10 فریم بر ثانیه و میدان دید افقی 20 درجه ای و فشرده سازی تقریبی Q28 نتایجی متفاوت می دهند. با توجه به عوامل استاندارد یاد شده در تصویر صحنه داخل اتاق میزان نرخ انتقال بیتها در Q1604 عدد 488 کیلوبیت درثانیه است درحالی که M3004 مصرفی برابر 1.32 مگابیت در ثانیه داشته که سه برابر پهنای باند Q1604 بحساب می آید.
البته باید دقت کنید که تفاوتها در بسیاری از مدلها خیلی بیشتر از چیزی است که در صحنه تصویر بالا دیدید و بعضی دوربینهای مداربسته بخاطر بهره مندی از کدکهای هوشمند تصویری نتایجی بسیار متفاوت تر و بهینه تری نسبت به رقبا دارند.
در این سری مقالات آموزش دوربین مداربسته تقریبا فهمیدیم که چه پارامترهایی می تواند بر روی پهنای باند دوربین مدار بسته تاثیر بسزایی داشته باشد و برای تخمین یا محاسبه میزان پهنای باند و مصرف حافظه هم قوانینی را یاد گرفتیم. اگرچه این قوانین تقریبا مجازی است و همیشه صادق نیست اما ساختار و دید خوبی برای تخمین در ذهن شما شکل می دهد. با توجه به پارامترهای فراوانی که بر روی پهنای باند دوربین مداربسته تاثیر می گذارد و بسیاری از همین عوامل هم توسط فاکتورها و پارامترها قابل تعیین یا اندازه گیری نیستند، بنابراین بهترین حالت این است که محدوده ای از حداقلها و حداکثرها را برای هر پارامتر محاسبه کنید و حاشیه امنی هم برای شرایط خاص به آن بیفزایید تا نتیجه کار معقول باشد.
جمع بندی و توصیه های مهم در بهینه سازی پهنای باند دوربین مداربسته :
- اگر پروژه ویژه ای دارید حتما دوربین مداربسته مورد نظر را در محل و با میدان دید مورد نظر تست کنید. این حرکت مهم ترین کاری است که می شود انجام داد زیرا تفاوتها در میدان دید می تواند تفاوتهای بسیار بیشتری نسبت به بقیه عوامل در پهنای باند دوربین مداربسته بهمراه داشته باشد که اتفاقا اغلب قابل پیش بینی هم نیستند.
- حتما میزان Sharpness را کنترل کنید تا با پیک عجیب در مصرف پهنای باند روبرو نشوید.
- دقت کنید که افت Sharpness هم می تواند در اشغال یکباره تمام پهنای باند موثر باشد.
- اگر با کاهش Sharpness بدنبال کاهش مصرف پهنای باند هستید، حتما این تجربه را با دوربین مداربسته مورد نظر در محل و میدان دید مورد نظر تست کنید تا بین کیفیت و مصرف منابع شبکه تعادل برقرار کنید.
- امروزه دیگر استفاده از پروژکتورهای نور اضافی برای داشتن تصویر بهتر بسیار بصرفه تر از استفاده ویژگیهای خاص دوربین مداربسته است و چون نور کم شدت مصرف پهنای باند دوربین مداربسته را بالا می برد خیلی مهم است که این نقیصه را با نور بیشتر جبران کنید.
- تنظیم کنتراست می تواند بین 30 تا 50 درصد نیاز پهنای باند دوربین مداربسته را کاهش دهد. افزایش کنتراست اغلب با افزایش پهنای باند همراه است در صورتی که تغییر کمی در کیفیت و جزئیات تصویر بوجود می آود. در صورت نبود نیاز به تفکیک ویژه می توانید آنرا مناسب با شرایط تنظیم و بالانس نمایید.
- در آخر اینکه حواستان به تنظیم بودن فکوس دوربین مدار بسته باشد. تغییرات فکوس هم مثل Sharpness روی مصرف پهنای باند دوربین مداربسته تاثیر شدید دارد.