هایک ویژن ماه گذشته با اعلام اینکه کدک H.265 بعنوان راه حل یک مشکل در سال گذشته رواج پیداکرده بود، به ابداء کدک H.265+ روی آورده تا بعنوان یکه تاز بازار شناخته شود.
در این مقاله آموزشی جایگاه کدک هوشمند H.265+ هایک ویژن را ارزیابی نموده و احتمال افزایش سرعت سازگاری با کدک H.265 را در محصولات Hikvision تحلیل خواهیم کرد.
کدک هوشمند H.265+ هایک ویژن
هایک ویژن با پشتیبانی از کدک H.265 در محصولات نظارت تصویری خود تحت پلتفرم کدک هوشمند H.265+ سعی کرده است سرعت کم روند سازگاری بین محصولات و کدک H.265 را از دید کاربران پنهان نماید. هایک ویژن در تبلیغاتش عنوان کرده است که کدک هوشمند H.265+ با صرفه جویی تقریبا 80 درصدی در مقایسه با کدک H.264 حتی در مقابل کدک H.265 استاندارد هم کاهش بسزایی در مصرف پهنای باند دوربین مداربسته بدست آورده است. هایک ویژن افزوده است که کدک H.264 بخوبی با دوربین های مدار بسته 1080P سازگار بوده ولی اما برای رزولوشن های بالاتر هایک ویژن از کدک هوشمند H.265+ بهره خواهد برد(گویا اصلا کدک استاندارد H.265 در این بین وجود ندارد!). در توضیحات هایک ویژن آمده این کدک قادر است رزولوشن 8K UHD معادل 33 مگاپیکسل را نیز پشتیبانی نماید.
بی توجهی به کدک هوشمند H.264+
Hikvision در مقایسات انجام شده اصلا کدک هوشمند H.264+ را لحاظ نکرده است. در صورتی که H.264+اگر در مقایسات کنار H.265+ قرار می گرفت بهتر می توانستیم تفاوت کدکها را مشاهده کنیم اما داستان را بروایت خوش شرح می دهد. با بودن کدک H.264+ در مقایسات متوجه می شویم که تفاوت نتایج کدک H.265+ با نسخه H.264+ بسیار کم است. اما کدک H.264+ در برخی موارد تا بیش از 80 درصد بهبود کارایی داشته است که کدک H.265+ چنین تجربه ای نداشته است.
تصویر زیر نشان می دهد دوربین مدار بسته هایک ویژن در فضای آزاد با استفاده از کدک هوشمند H.264 و بدون آن چطور از فضای پهنای باند استفاده می کند :
با توجه به این موضوع هایک ویژن از مقایسه کدکهای هوشمندش با برندهای دیگر مثل Zipstream اکسیز پرهیز داشته و از طرفی برای تبلیغ بر روی کدک هوشمند H.265+ هم سعی کرده حرفی از H.264+ نزند تا بتواند کدک هوشمند جدیدش را بسیار برجسته تر نشان دهد.
کدک هوشمند H.265+ مشکل کلیدی H.265 را حل نمی کند
کدک هوشمند H.265+ دقیقا همانند کدک هوشمند H.264+ که براساس کدک H.264 ساخته شده بود، برگرفته از کدک استاندارد H.265 می باشد. یعنی کدک هوشمند H.265+ دقیقا ضغفهای اصلی H.265 را به ارث برده است. ضعف پشتیبانی از VMS و نیازهای سخت افزاری نرم افزاری بالا برای دیکد تصاویر در سمت کاربر از مهمترین مشکلات کدک H.265 محسوب می شود. اگر حتی VMS ها هم بطور گسترده از H.265 پشتیبانی کنند (حتی ONVIF هم فعلا H.265 را پشتیبانی نمی کند.) نیازهای سخت افزاری و نرم افزاری سمت کاربر برای دیکد کردن داده ها می تواند همچنان بزرگترین محدودیت ممکن باشند.
معرفی مفهوم جدید "R-Frame"
بر اساس اسناد معرفی تکنیکی، کدک H.265+ تقریبا استراتژی روند کاهش پهنای باند مصرفی کدک H.264+ را در پش گرفته و با افزودن یک مفهوم جدید با نام فریم R (R-Frame) یا فریم نوسازی (Refresh-frames) سعی در بهبود شرایط دارد. R-Frames هر دو ثانیه یکبار تولید می شود و همانند فریمهای I عمل می کند اما فشرده سازی سنگینتری نسبت به فریمهای I خواهد داشت. این قابیلیت امکان دسترسی رندوم سریعتر به فایلهای ضبط شده را ممکن می سازد و کاربر مجبور نیست تا زمان داشتن یک فریم کامل I-Frame منتظر بماند. این کار از ارسال یک فریم I در هر دو ثانیه هم بیشتر اثر خواهد داشت. فریم های کامل I هم در بازه های 8 الی 12 ثانیه ای ارسال می شوند که براساس تحرکات صحنه این عدد متغیر فرض شده است.
تفاوتهای میزان صرفه جویی در H.264+ و H.265+
سی سی تی وی آنلاین هنوز کدک هوشمند H.265+ را اختصاصا مورد بررسی قرار نداده است اما با توجه به تستهایی که روی دوربین های مدار بسته اکسیز و داهوا و هایک ویژن در کنار برندهای دیگر انجام دادیم (که همگی به کدک هوشمند H.264 مجهز بودند) می توانیم بعنوان نمونه کدک H.265+ هوشمند هایک ویژن را بصورت نسبی در نظر بگیریم. کدک H.265+ هایک ویژن میزان صرفه جویی در پهنای باند را بسیار مرتبط با شرایط صحنه تغییر داده است. مثلا بر اساس روشی مثل فرمیهای R که در H.265+ مورد استفاده قرار گرفته است میشد همین قابلیت را در کدک هوشمند H.264+ هم بکار ببریم و مصرف پهنای باند را کمی بیشتر بهبود دهیم.
عدم استفاده از کدک H.265+ در آمریکا
هایک ویژن اعلام کرده است که فعلا گسترش کدک H.265+ در بخش آمریکایی هایک ویژن در دستور کار نیست و این می تواند استفاده و رواج کدکهای سازگار با کدک H.265 را به تاخیر بیندازد.
بازار محدود کدک هوشمند برپایه H.265
دسترسی بسیار محدود به کدک H.265+ در بازارهای جهانی و ناتوانی این کدک در حل مشکل محدودیت انکدینگ کدک استاندارد H.265 باعث می شود بازار هنوز هم نتواند این کدک را در کاربردهای امنیتی بپذیرد. البته اگر هم این کدک توسط بزرگترین تولیدکننده جهانی تجهیزات نظارت تصویری پشتیبانی شود بازهم فعلا سرعت گسترش پایین است. کدکهای هوشمند H.264 صرفه جویی خوبی در استفاده از منابع شبکه داشته و با پلتفرم اغلب VMS های معروف سازگاری دارد که دلیل خوبی برای استفاده آن در سال پیش رو خواهد بود.
بهرحال اگر هایک ویژن بازار جهانی را بسمت استفاده از کدکهای هوشمند H.265+ سوق دهد شاید جریان کدکهای مورد استفاده به سمت سازگاری کلی با کدک استاندارد H.265 برود.